Energie-investeringsaftrek (EIA)

Bent u een ondernemer die investeert in bedrijfsmiddelen die de CO2-uitstoot verminderen en energiezuinig zijn? Of overweegt u te investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van uw winst, waardoor uw fiscale winst wordt verlaagd.

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) profiteert u gemiddeld van een voordeel van 11%. Naast dit financiële voordeel kunt u ook profiteren van de reguliere afschrijving op uw investering en een lagere energierekening. Voor het jaar 2023 is er een budget van maar liefst € 249 miljoen beschikbaar gesteld voor de EIA-regeling.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden en Energielijst

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Met online zoektool van de rvo bekijkt u of uw investering op de Energielijst 2023 staat. Hiermee zoekt u snel op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord.

Gebouwde omgeving en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Bent u van plan een energiegerelateerde investering te doen in de gebouwde omgeving? Bijvoorbeeld het verbeteren van een bedrijfsgebouw of investeren in energiebesparing door het verbeteren van het Energielabel? Dan kunt u profiteren van fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling. Deze regeling biedt voordelen wanneer u investeert in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan.

Wilt u meer weten?

Heeft u vragen over dit project of over één van onze diensten? 
Stel ze gerust!