Circulaire studio’s in hartje Enschede

Woningcorporatie Domijn realiseert 185 studio’s en 17 woonwerkstudio’s op het Performance Factory terrein in het centrum van Enschede. Deze locatie past uitstekend bij de beoogde doelgroep die bestaat uit afstudeerders en starters op de arbeidsmarkt. Vechtsaam verzorgt het subsidietraject voor Domijn.

Circulaire aspecten

De toepassing van CLT modules door De Groot Vroomshoop sluit aan bij de wens van Domijn om zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen te gebruiken. Daarnaast zijn demonteerbaarheid en klimaatadaptatie ook belangrijke pijlers in het project.

 

Op basis van deze duurzaamheidsambitie worden de studio’s van hout gerealiseerd die zowel in productie als in het gebruik de laagst mogelijke CO2 ‘footprint’ hebben. Door de geringe uitstoot bij productie, wordt per module 20 ton CO2 bespaard in vergelijking met het bouwen met traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton. De studio’s zijn zo ontworpen, dat deze weer kunnen geworden gedemonteerd tot elementen.

Domijn Circulaire woningen Binnenplaats

Duurzaam technisch ontwerp
Naast de bouwkundige keuzes, dragen de installaties ook bij aan dit duurzame ontwerp. Voor het project wordt er gebruikt van stadsverwarming. Dit is een significant milieuvoordeel vergeleken met een aparte verwarmingsinstallatie per studio.

Milieubelasting materialen
De Milieu Prestatie Gebouw (MPG) is een belangrijk instrument om de milieubelasting van de materialen die in een gebouw worden toegepast te bepalen. Het doel voor dit project is een MPG score lager dan 0,5, dat een stuk lager is dan de wettelijke eis van 0,8 voor woningen. Door te kiezen voor een circulair ontwerp wordt een MPG behaald van 0,441.

Uitdagingen project
Het centrum van Enschede zorgt voor een zeer kleine bouwplaats, alles wordt geprefabriceerd en er is in Enschede geen ruimte voor opslag. Elementen worden direct in het project verwerkt. Het is een grote logistieke uitdaging om alles te prefabriceren en in 3D te ontwerpen om daarmee problemen op de bouwlocatie te voorkomen. Daarnaast is hoogbouw een uitdaging voor dit circulaire concept. Door het hogere gewicht t.o.v. de constructieve stijfheid nemen de constructieve voorzieningen toe naar mate de bouwhoogte toeneemt en wordt het maken van demontabele verbindingen meer complex.

In week 24 worden de eerste studio’s op locatie geplaatst en naar verwachting wordt de circulaire en losmaakbare woonlocatie medio 2024 volledig in gebruik genomen.

Domijn Circulaire woningen tuin

De afbeeldingen zijn afkomstig van pr8 architecten uit Almelo.

Logo Vechtsaam wit
Wij zijn een subsidieplatform dat gelooft in samenwerking. Een combinatie tussen bouwkundige en fiscale kennis.

Wat doen wij?

Subsidieadvies heeft als doel om ondernemers in de regio advies te geven over fiscale- en subsidiemogelijkheden.

Projecten

Tenax Ommen >
Powerlight >
Bredenoord >
Morrenhof-Jansen >
meer projecten

Contactgegevens

Polenweg 2
7773 NB Hardenberg

+315 29 740 010
info@vechtsaam.nl